“Ik kan eindelijk trots zijn op mezelf”

Een sociale angststoornis heeft veel impact op het leven van de 23-jarige Melissa Monsieurs. Dankzij de hulp en ondersteuning van Inwonersondersteuning Roosendaal verandert ze van een angstig meisje in een zelfverzekerde jonge vrouw. Melissa: “Nu kan ik eindelijk trots zijn op mezelf”.

Ervaringsverhaal Melissa Inwonersondersteuning Roosendaal

Als een stil, teruggetrokken en angstig meisje gaat Melissa Monsieurs door het leven. Door haar sociale angststoornis is het moeilijk om buitenshuis contacten aan te gaan. Als werken niet langer lukt en ze op zoek gaat naar een uitkering, komt ze via het werkplein van de gemeente in aanraking met Inwonerondersteuning Roosendaal. Daar doet ze een bijzonder contact op en haalt het beste in zichzelf naar boven.

Hulptraject

Melissa doorloopt een begeleidingstraject van twee jaar, gericht op activerende ondersteuning en arbeidsparticipatie. Ook volgt er een training ‘Opkomen voor Jezelf’. Al snel voelt Melissa zich veilig en gehoord bij haar cliëntondersteuner Noor. Melissa vertelt: “Noor neemt echt de tijd voor je. Gaat haar uitleg te snel, dan doen we een stapje terug of plannen we een extra afspraak in. Alles gaat op mijn tempo.” De ondersteuning die Melissa krijgt, is gericht op alle levensgebieden. Noor vult aan: “Melissa is van heel ver gekomen: van niet alleen de straat op durven gaan tot een combinatie van vrijwilligerswerk in de zorg, het beheren en bijhouden van haar eigen financiën, afbetalingsregelingen maken en nakomen, en met uitzicht op binnenkort schuldenvrij te zijn.”

Het traject start intensief met wekelijks een gesprek, maar dat is afgebouwd naar eens in de maand. Melissa: “Ik heb veel geleerd tijdens onze gesprekken. Bijvoorbeeld door mezelf juist niet te laten leiden door mijn angststoornis, maar wél onder de mensen te komen.”

Bijzondere groei

De kracht in de hulpvraag van Melissa zit hem volgens Noor vooral in de fijne samenwerking tussen samenwerkingspartners van Inwonersondersteuning Roosendaal. “Samen hebben we Melissa geholpen om te re-integreren. Als ik kijk naar de jonge vrouw die nu voor me zit, dan ben ik enorm trots op haar!”