“Als mantelzorger hoef je jezelf niet weg te cijferen”

Mantelzorger? Petra besefte jarenlang niet dat ze het was. Totdat ze een jaar geleden met Mantelzorg Roosendaal in contact kwam. Dat de zorg voor haar zoon (22) altijd zo zwaar is geweest, werd eindelijk erkend. “Ik voelde me als een ballon die langzaam leegliep.”

Petra heeft drie kinderen, waarop ze met recht trots is. Toch heeft ze altijd geroepen dat er met de middelste iets aan de hand was. Petra: “Zijn jongste zusje is een jaar jonger, maar streefde hem al snel in alles voorbij. Toen zij nog klein waren dacht ik al vaak: wat is er aan de hand met hem? In ons gezin wisten we inmiddels: we kunnen hem niet twee taken tegelijk geven. Zijn pyjama boven halen én de gordijnen dichtdoen? Dat gaat niet.”

‘Luister altijd naar je gevoel als ouder’

Sinds vorig jaar krijgt Petra hulp van mantelzorgconsulente Marianne: “Van Marianne heb ik geleerd hoe belangrijk het is om tijd voor mezelf te maken. Om zelf op te laden. Je cijfert jezelf als mantelzorger soms helemaal weg. Ze leerde me inzien dat een kind heel anders kan reageren dan wij zelf zouden doen. Zo leer ik mijn zoon steeds een beetje beter begrijpen, dat is fijn. Als wij salaris krijgen weten we wat we hebben, welke kosten er nog vanaf gaan etcetera. Bij mijn zoon werkt dat niet. Dat salaris gaat bij wijze van binnen één dag op. Hij snapt dat soort dingen niet.”

Petra wil graag een boodschap meegeven aan andere mantelzorgers, of aan hen die nog niet beseffen dat ze het zijn. “Luister altijd naar je gevoel. En zoek net zo lang totdat je iemand vindt die jou echt gelooft. Je hoeft maar één iemand te vinden die doorheeft wat je doormaakt. Dat geeft ontzettend veel verlichting.”