“Sinds de scheiding kan ik moeilijk rondkomen”

Marlieke (40) is vorig jaar gescheiden van haar man. Samen hebben ze twee kinderen van 6 en 8 jaar oud. De scheiding heeft er flink ingehakt. Niet alleen emotioneel, maar ook financieel. Marlieke heeft een stuk minder te besteden en ze kan sommige maanden maar net rondkomen. Ze vertelt er meer over.

Marlieke: “Mijn ex en ik waren tien jaar getrouwd, maar de koek was op. Er waren steeds vaker discussies en die eindigden soms in knallende ruzies. We wilden het beste voor onze kinderen en we wilden niet dat zij onze ruzies mee zouden krijgen. Het was beter dat we uit elkaar zouden gaan. Het was een heel verdrietig besluit en ik was maandenlang een emotioneel wrak. Toch moesten we allerlei zaken regelen, zoals wie er voor de kinderen zou zorgen en wie er in het huis bleef wonen.”

Uitkopen ex-man

“Mijn ex-man wilde verhuizen, zodat ik met de kinderen in ons huis kon blijven wonen. Ik zou de kinderen namelijk het grootste deel van de tijd hebben, aangezien mijn ex vaak naar het buitenland moet voor zijn werk. Het was fijn dat we met z’n drietjes in het huis konden blijven, maar het was ook een enorme financiële domper. Ik moest mijn ex-man uitkopen en dat kostte enkele tienduizenden euro’s. Al mijn spaargeld was in één klap weg.”

Minder te besteden

“Ik heb nu ineens een stuk minder te besteden. Ik moet rondkomen van mijn eigen salaris en ik krijg kinder- en partneralimentatie. De alimentatie wordt betaald door mijn ex-man, zodat ik geld heb voor bijvoorbeeld boodschappen en kleding voor de kinderen. Ik was altijd gewend om heel ruim te leven: we konden eigenlijk alles doen wat we wilden. Ieder jaar op vakantie, weekentjes weg of avondjes uit … er was altijd geld voor. Maar nu moet ik letten op iedere euro die ik uitgeef.”

Inkomsten en uitgaven bijhouden

“Ik werk met een huishoudboekje en schrijf hier iedere maand mijn inkomsten en uitgaven in. Sommige maanden kan ik maar net rondkomen, vooral wanneer er iets kapot gaat. Pas moest ik mijn auto laten maken en dat kostte € 600. Dat is een flinke smak geld. Op aanraden van een vriendin ben ik naar Bureau Sociaal Raadslieden gegaan. Dit is een plek waar je terecht kunt met vragen over onder andere uitkeringen, belastingen en toeslagen. Als gescheiden ouder kan ik aanspraak maken op verschillende toeslagen en andere regelingen.”

Bureau Sociaal Raadslieden

“Ik belde naar Inwonersondersteuning Roosendaal en plande een gesprek in. Ik had afgesproken bij de Heilig Hartkerk in Roosendaal. De medewerker van Inwonersondersteuning Roosendaal keek met mij mee en bereidde samen met mij de vragen voor die ik aan de medewerker van Bureau Sociaal Raadslieden kon stellen. Vervolgens hebben we met z’n drieën een gesprek gehad en er zijn verschillende regelingen aangevraagd. Hopelijk kan ik mij zo iets beter redden.”

Geldzorgen? Durf advies te vragen

Herken jij je in het verhaal van Marlieke en kan jij ook maar net rondkomen? Steeds meer mensen hebben geldzorgen, ook in Roosendaal. Blijf er niet mee rondlopen, maar trek aan de bel. Vraag advies aan de medewerkers van Inwonersondersteuning Roosendaal. Samen brengen we jouw financiële situatie in kaart en gaan we op zoek naar passende hulp. Je staat er niet alleen voor! Neem contact op.